Kísérletek

 • Acél mérőszalag szilárdsága (5)

  Ha az acél mérõszalagot egy szétnyitható asztal két lapja közé becsúsztatjuk, vagy az asztal szélén egy nehezebb könyvvel leszorítjuk, és lassan kifelé toljuk, a mérõszalag kiálló része egy bizonyos L hosszúság elérése esetén az asztal szélénél hirtelen ,,letörik''. Visszahúzva csak egy jóval kisebb l hosszúságnál ,,egyenesedik ki'' újra. Mérjük meg egy szokásos, lehetõleg 2 m hosszú mérõszalaggal L és l értékeit! Mérjünk ,,lefelé fordított'' szalaggal is! Vizsgáljuk meg a jelenséget ,,ferde asztal'' esetén, az asztal hajlásszögének függvényében!
 • Fa sűrűségváltozása vízfelvétel hatására (3)

  Mérjük meg egy száraz és egy teljesen átázott hurkapálca sûrûségét! Vizsgáljuk meg azt is, hogyan változik a vízbe helyezett hurkapálca sûrûsége az idõ függvényében!
 • Gázfejlődés pezsgőtablettából (4)

  Hány köbcentiméter gáz fejlõdik egyetlen pezsgõtabletta vízben való feloldása során?
 • Gézréteg poháron, kémcsövön (5)

  Egyetlen réteg vízzel borítsunk be egy kémcsövet, illetve egy vizespoharat, majd öntsünk vizet mindkettőbe. Fordítsuk szájával lefelé a kémcsövet és a vizespoharat. A vizespohár megfordítását végezzük úgy, hogy forgatás közben tenyerünkkel zárjuk le a poharat, és csak akkor engedjük el, amikor már teljesen függőleges helyzetbe hoztuk. Ha a kísérletünk sikeres, akkor sem a kémcsőből, sem a vizespohárból nem folyik ki a víz.
 • Grafitceruza nyoma (6)

  Határozzuk meg, hány szénatom található különbözõ keménységû grafitceruzákkal húzott vonal 1 mm-es hosszán!
 • Gumi megnyúlása (5)

  Mérjük meg egy kb. 50 cm hosszú kerékpár szelepgumi megnyúlását a húzóerõ függvényében! Áztassunk be 1-2 napig hideg vízbe egy másik szelepgumit, majd azzal is végezzük el a mérést!
 • Gyurmagolyó képlékeny alakváltozása (5)

  Készítsünk gyurmából golyót, majd ejtsük azt egy kemény, vízszintes felületre! Vizsgáljuk meg a golyó alakváltozását (például a keletkezõ benyomódás átmérõjét) az ejtési magasság függvényében!
 • Hajszál szakítószilárdsága (5)

  Mérjük meg az emberi hajszál szakítószilárdságát! Függ-e ez a haj színétõl?
 • Hajszálhigrométer (7)

  Készítsünk hajszálhigrométert a levegõ relatív páratartalmának mérésére (lásd pl. Budó: Kísérleti fizika I., 144,4.ábra)! Végezzünk méréseket a lakás különbözõ helyiségeiben, valamint szabad levegõn is különbözõ napszakokban!
 • Lángoló szappanbuborékok (5)

  Mártsuk a gázhálózatra csatlakoztatott gumicsövet a szappanoldatba, és így készítsünk gázzal töltött szappanbuborékokat. A kisebb méretű buborékok a levegőben lesüllyednek, a nagyobb méretűek pedig felemelkednek. Ugyancsak létrehozhatunk szappanbuborékokat a megnedvesített asztal felületén. A szappanbuborékokat meggyújthatjuk, égésük látványos, de nem robbanásszerű.
 • Lufi térfogatának változása (7)

  Vizsgáljuk egy felfújt, kezdetben közel gömb alakú lufi térfogatának változását, ha egy fonállal fokozatosan a víz alá húzzuk!
 • Mólszám mérése (3)

  Mérjük meg, hány mól gáz van a szóda és a habszifon patronban! (A patronból a gázt csak a szifon segítségével szabad kiengedni!)
 • Papír sűrűsége (3)

  Mérjük meg minél pontosabban a rajzlap-papír sûrûségét
 • Papír szakítószilárdsága (6)

  Mérjük meg, hogy a perforálás milyen mértékben csökkenti a papír szakítószilárdságát! Kísérleteinkhez használhatunk gyárilag perforált papírt (pl. jegyzettömböt), de magunk is elõállíthatunk megadott lyuktávolságú perforációt egy papírlapon, például varrógéppel.
 • Pénzérmék vízfelületen (7)

  Villa segítségével húszfilléreseket helyezhetünk el az üvegkádban lévő víz felszínén. Az alumíniumból készült pénzérmék egy kupacba rendeződnek. Egy csepp mosogatószer segítségével lecsökkenthetjük a víz felületi feszültségét. A pénzérme kupac azzal a ponttal ellentétes irányba indul el, ahol a mosogatószercseppel megérintettük a víz felszínét. Ezután a pénzérmék hamarosan elsüllyednek.
 • Sűrűségmérés (5)

  Mérjük meg a szaloncukor, mokkacukor és kristálycukor sűrűségét! Függ-e a mérés eredménye a nedvességtartalomtól?
 • Szappanhártyák kereteken (5)

  Szappanoldat segítségével fémkereteken szappanhártyákat hozhatunk létre. A szappanhártyák mindig úgy feszülnek ki, hogy felületüket minimalizálni akarják.
 • Szárazjég készítése (7)

  Szódásszifon fejébe csavarjunk szénsavpatront. A fej alá tegyünk sötét színű posztót vagy bársonyt, és erre az textilanyagra engedjük rá a szénsavpatronból kiáramló gázt. A széndioxid gyors kiáramlása annyira lehűti a gázt, hogy a textilanyagon szilárd széndioxid, vagyis szárazjég, más néven szénsavhó jön létre. A szárazjég rövd idő alatt elillan, tudományos nevén szublimál.
 • Szivacs összenyomódása (4)

  Téglatest alakú, száraz, puha szivacsot helyezzünk vízszintes asztalra úgy, hogy a legnagyobb lapja legyen az asztalon. Helyezzünk rá egy kemény kartonlapot, majd terheljük fokozatosan! Hogyan függ az összenyomódás a terhelõ erõtõl? Fokozatosan szüntessük meg a terhelést! Mit tapasztalunk? Végezzük el a kísérletet szivacslabdákkal is!
 • Tészta kelése (3)

  Mérjük meg, hogy a kelésben levõ tészta térfogata hogyan függ az eltelt idõtõl! Hogyan függ a térfogatváltozás sebessége a környezet hõmérsékletétõl?
 • Törőszilárdság mérése (3)

  Mérjük meg, hogy legalább mekkora forgatónyomaték kell egy hurkapálca eltöréséhez! Végezzünk minél több mérést!
 • Viaszcseppek (4)

  Ferdén tartott, égõ gyertyából cseppentsük a megolvadt paraffint egy vízszintes helyzetû rajzlapra! Mérjük a rajzlapon keletkezõ paraffinfolt átmérõjét az esési magasság függvényében!
  URI STRING  
/menu/F-G
  CLASS/METHOD  
search/getlist
  MEMORY USAGE  
823,080 bytes
  BENCHMARKS  
Loading Time Base Classes  0.0004
Controller Execution Time ( Search / Getlist )  0.0064
Total Execution Time  0.0068
  GET DATA  
No GET data exists
  POST DATA  
No POST data exists
  DATABASE:  kiserletek   QUERIES: 3   
0.0006   INSERT INTO `sessions(`session_id`, `ip_address`, `user_agent`, `last_activity`) VALUES ('172f4e732c6abb725b938b558296b23b''44.222.189.51''CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'1716682329) 
0.0007   SELECT `label`, trim(item) as item
FROM 
(`categories`) 
0.0015   SELECT `e`.`eid`, `e`.`title`, `e`.`preparation`, `e`.`description`, `e`.`explanation`, `e`.`level`
FROM (`experiments` as e)
JOIN `exp_catON `exp_cat`.`eid` = `e`.`eid`
WHERE  `exp_cat`.`label`  LIKE 'F-G%'
ORDER BY `title`
LIMIT 500