Kísérletek
- Mérjük meg a fa hõtágulási együtthatóját szálirányban és a szálra merõleges irányban!
- Mérjük meg a glicerin elég híg vizes oldatának fagyáspontját a hígítás (a glicerin tömegszázaléka) függvényében!
- Állítólag a mélyhûtõbe helyezett forró víz hamarabb fagy meg, mint a hideg víz. Ellenõrizzük ezt az állítást azonos (viszonylag kis) tömegû, de különbözõ hõmérsékletû vízmintákkal!
- Növesszünk jégvirágot hideg felületen! Vizsgáljuk meg a jégvirág növekedését! Mérjük meg valamelyik tulajdonságának idõbeli változását!
- Vizsgáljuk egy felfújt, kezdetben közel gömb alakú lufi térfogatának változását, ha egy fonállal fokozatosan a víz alá húzzuk!
- Készítsük el a higanyt tartalmazó Melde-csövet, amit rögzítsünk centiméter-skálával ellátott tartórúdra. A csövet fektessük le vízszintes asztalra, és mérjük meg a bezárt levegő hosszát. Ezután állítsuk szájával felfelé, majd szájával lefelé függőleges helyzetbe, és újra mérjük meg mindkét esetben a bezárt levegő hosszát. Mérjük meg a csőben lévő higanyszál hosszúságát is.
- Oldjunk fel egy pohár vízben egy Plusssz C vitamin pezsgõtablettát!
a) Mérjük meg az oldódás idejét különbözõ kiindulási hõmérséklet és víztérfogat esetén!
b) Figyeljük meg a hõmérséklet és a vízszint megváltozását a folyamat során!
- Mérjük meg, hogy a kelésben levõ tészta térfogata hogyan függ az eltelt idõtõl! Hogyan függ a térfogatváltozás sebessége a környezet hõmérsékletétõl?
|