Kísérletek

 • Fényképezőgép exponálása (5)

  Fényképezõgép exponálási idejének mérése. Hálózati váltakozó feszültséggel táplált fényforrásaink fényerõssége 100 Hz frekvenciával ingadozik. Készítsünk egy fényforrásról különbözõ expozíciós idejû felvételeket úgy, hogy a gépet az exponálás ideje alatt oldalirányban elforgatjuk! Célszerû fényforrásnak fénycsövet választani. Beküldendõ az 1/25 vagy 1/30 másodperces expozíciós idõvel készült kép másolata, s a kép alapján a tényleges expozíciós idõ meghatározása.
 • Fényvisszaverőképesség (4)

  Mérjük meg egy fényes fekete felület fényvisszaverõ képességét a beesési szög függvényében! Hasonlítsuk össze ezt egy fényes fehér felület fényvisszaverõ képességével! (Ha nem áll rendelkezésre megfelelõ fénymérõ eszköz, akkor fototranzisztorból vagy fotodiódából könnyen és olcsón készíthetünk.)
 • Fényviszaverődés műanyagvonalzón (7)

  Mérjük meg a beesési szög függvényében, hogy egy mûanyag vonalzó a ráesõ fény hányad részét veri vissza, hányad részét engedi át, s hányad részét nyeli el!
 • Gyertyafény (4)

  Hogyan függ a gyertya által kisugárzott fény a kanóc hosszától?
 • Infravörös sugarak terjedése (5)

  A TV készülék távirányítója láthatatlan, infravörös fényt bocsát ki. Vizsgáljuk meg, hogy mennyire engedik át és mennyire verik vissza papírlapok ezt a fényt!
 • Olajfolt-fotometria (4)

  Az olaj- vagy zsírfolt a papírlapon észrevehetetlenné válik, ha a lap két oldalának megvilágítását kiegyenlítjük. Vizsgáljuk meg egy adott fényforrás (pl. zsebizzó) által létesített megvilágítást a távolság és a beesési szög függvényében!
 • TV képernyő (monitor) színei (4)

  Lupén keresztül szemlélve a színes monitort, vagy a színes TV képernyõjét kék, zöld és vörös pontokat vagy szakaszokat láthatunk. Optikai méréssel határozzuk meg két azonos színû pont vagy szakasz egymástól való távolságát mindkét esetben.
  URI STRING  
/menu/F-I-D
  CLASS/METHOD  
search/getlist
  MEMORY USAGE  
668,448 bytes
  BENCHMARKS  
Loading Time Base Classes  0.0010
Controller Execution Time ( Search / Getlist )  0.0069
Total Execution Time  0.0080
  GET DATA  
No GET data exists
  POST DATA  
No POST data exists
  DATABASE:  kiserletek   QUERIES: 3   
0.0009   INSERT INTO `sessions(`session_id`, `ip_address`, `user_agent`, `last_activity`) VALUES ('422a64825b8aa64ae1ff22d21deb97cd''44.222.189.51''CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'1716682941) 
0.0007   SELECT `label`, trim(item) as item
FROM 
(`categories`) 
0.0011   SELECT `e`.`eid`, `e`.`title`, `e`.`preparation`, `e`.`description`, `e`.`explanation`, `e`.`level`
FROM (`experiments` as e)
JOIN `exp_catON `exp_cat`.`eid` = `e`.`eid`
WHERE  `exp_cat`.`label`  LIKE 'F-I-D%'
ORDER BY `title`
LIMIT 500