Kísérletek

 • Cartesius-búvár (6)

  A vízzel telt mérőhengerbe helyezzük el a szájával lefelé fordított kémcsövet úgy, hogy a kémcső lezárt vége alig emelkedjen a vízszint fölé. Ezután a mérőhengert gumilappal zárjuk le, majd a gumilap lenyomásával növeljük meg a nyomást. Hasonló összeállítást kaphatunk akkor is, ha a mérőhengert és a gumilapot lezárt, átlátszó, vízzel telt műanyag palackkal helyettesítjük, és ebben helyezzük el a búvárt (fejjel lefelé álló kémcsövet). Nagyobb nyomás hatására a kémcsőben lévő levegő összenyomódik, a kémcsőben lévő víz mennyisége megnő, a kémcső átlagsűrűsége a víz sűrűsége fölé növekedhet. Ilyenkor a búvár (kémcső) lesüllyed. Ha a nyomást lecsökkentjük, a búvár felemelkedik.
 • Ellenállás hőmérsékletfüggése (4)

  Egy huzamosabb ideje mûködõ volfrámszálas olvasólámpa villásdugóját húzzuk ki a konnektorból. Mérjük meg, hogyan változik a lehûlõ izzószál ellenállása az idõ függvényében. Mennyi idõ alatt csökken az ellenállás az üzemi érték felére?
 • Hideg víz forralása alacsony nyomáson (6)

  Tegyünk a légszivattyú üvegbúrája alá egy kisméretű főzőpoharat, amely félig szobahőmérsékletű vizet tartalmaz. A vízben legyen egy folyadékos hőmérő is, melynek segítségével kívülről is leolvashatjuk a víz hőmérsékletét. Kapcsoljuk be a légszivattyút, és figyeljük meg a víz forrását a főzőpohárban. Ha a nyomás elegendően alacsonyra csökken, akkor a vízben buborékok jelennek meg, majd a további nyomáscsökkenés hatására a víz heves forrásba kezd. Egy-két perces forralás után a "forró víz" hőmérséklete néhány fokot csökken. A légszivattyú kikapcsolása után szinte azonnal abbamarad a forrás.
 • Lángoló szappanbuborékok (5)

  Mártsuk a gázhálózatra csatlakoztatott gumicsövet a szappanoldatba, és így készítsünk gázzal töltött szappanbuborékokat. A kisebb méretű buborékok a levegőben lesüllyednek, a nagyobb méretűek pedig felemelkednek. Ugyancsak létrehozhatunk szappanbuborékokat a megnedvesített asztal felületén. A szappanbuborékokat meggyújthatjuk, égésük látványos, de nem robbanásszerű.
 • Mikrohullámú sütő vizsgálata (4)

  Mérjük meg, hogyan függ a mikrohullámú sütõben egy pohárban levõ víz melegedésének sebessége a víz mennyiségétõl, a pohár méreteitõl és a forgótányéron elfoglalt helyétõl!
 • Szárazjég készítése (7)

  Szódásszifon fejébe csavarjunk szénsavpatront. A fej alá tegyünk sötét színű posztót vagy bársonyt, és erre az textilanyagra engedjük rá a szénsavpatronból kiáramló gázt. A széndioxid gyors kiáramlása annyira lehűti a gázt, hogy a textilanyagon szilárd széndioxid, vagyis szárazjég, más néven szénsavhó jön létre. A szárazjég rövd idő alatt elillan, tudományos nevén szublimál.
 • Termoelem (4)

  Vashuzal és vörösrézhuzal felhasználásával készítsünk termoelemet! Érzékeny mérõmûszer segítségével vegyük fel a feszültség-hõmérséklet diagramot, majd mérjük meg a termoelemmel kezünk bõrfelületének hõmérsékletét!
  URI STRING  
/menu/F-E-L
  CLASS/METHOD  
search/getlist
  MEMORY USAGE  
675,424 bytes
  BENCHMARKS  
Loading Time Base Classes  0.0004
Controller Execution Time ( Search / Getlist )  0.0065
Total Execution Time  0.0070
  GET DATA  
No GET data exists
  POST DATA  
No POST data exists
  DATABASE:  kiserletek   QUERIES: 3   
0.0006   INSERT INTO `sessions(`session_id`, `ip_address`, `user_agent`, `last_activity`) VALUES ('98998d026a9514e9ef88bdc7fb54c6f4''44.222.189.51''CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'1716676874) 
0.0006   SELECT `label`, trim(item) as item
FROM 
(`categories`) 
0.0019   SELECT `e`.`eid`, `e`.`title`, `e`.`preparation`, `e`.`description`, `e`.`explanation`, `e`.`level`
FROM (`experiments` as e)
JOIN `exp_catON `exp_cat`.`eid` = `e`.`eid`
WHERE  `exp_cat`.`label`  LIKE 'F-E-L%'
ORDER BY `title`
LIMIT 500