Kísérletek

 • Fénytörés, teljes visszaverődés (6)

  A fényforrással állítsunk elő párhuzamos fénynyalábot, amivel világítsuk meg oldalról az üvegkádat. A víz feletti levegőben füsttel, a vízben pedig fluoreszcens festék segítségével tudjuk láthatóvá tenni a fényt. Jól láthatjuk a beeső fénysugarat, a megtört fénysugarat és a visszavert fénysugarat is. Ha a fény vízből halad levegő felé, akkor nagyobb beesési szögek esetén a kilépő megtört fénysugár eltűnik, ilyenkor teljes visszaverődés jön létre.
 • Fényvisszaverődés síktükörrel (5)

  A kísérlethez olyan síktükör kell, amelynek egyik oldala ezüstözött, de ezen nincs védőréteg. Ha a lézerfény közvetlenül az ezüstözött felületre esik, akkor az ernyőn egyetlen visszavert fényfoltot láthatunk. Ha a tükör üveglapján keresztül éri a fény az ezüstözött felületet, akkor az ernyőn visszavert fényfoltsorozatot láthatunk. Megfigyelhetjük, hogy a második visszavert fényfolt a legerősebb.
 • Fényviszaverődés műanyagvonalzón (7)

  Mérjük meg a beesési szög függvényében, hogy egy mûanyag vonalzó a ráesõ fény hányad részét veri vissza, hányad részét engedi át, s hányad részét nyeli el!
 • Infravörös sugarak terjedése (5)

  A TV készülék távirányítója láthatatlan, infravörös fényt bocsát ki. Vizsgáljuk meg, hogy mennyire engedik át és mennyire verik vissza papírlapok ezt a fényt!
  URI STRING  
/menu/F-C-G
  CLASS/METHOD  
search/getlist
  MEMORY USAGE  
637,032 bytes
  BENCHMARKS  
Loading Time Base Classes  0.0013
Controller Execution Time ( Search / Getlist )  0.0064
Total Execution Time  0.0078
  GET DATA  
No GET data exists
  POST DATA  
No POST data exists
  DATABASE:  kiserletek   QUERIES: 3   
0.0004   INSERT INTO `sessions(`session_id`, `ip_address`, `user_agent`, `last_activity`) VALUES ('1833bbae68b7766c197df432df172502''54.234.65.78''CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)'1516268693) 
0.0005   SELECT `label`, trim(item) as item
FROM 
(`categories`) 
0.0011   SELECT `e`.`eid`, `e`.`title`, `e`.`preparation`, `e`.`description`, `e`.`explanation`, `e`.`level`
FROM (`experiments` as e)
JOIN `exp_catON `exp_cat`.`eid` = `e`.`eid`
WHERE  `exp_cat`.`label`  LIKE 'F-C-G%'
ORDER BY `title`
LIMIT 500