Kísérletek

 • Fényelektromos hatás (fotóeffektus) (8)

  Csatlakoztassuk a szigetelt tartón lévő cinklemezt az elektroszkóphoz röpzsinór segítségével. A megdörzsölt PVC rúddal töltsük fel negatív töltésűre a cinklemezt, majd világítsuk meg ultraibolya fénnyel. Végezzük el ugyanezt a kísérletet úgy is, hogy a cinklemezt az üvegrúddal pozitívra töltjük. A negatívra töltött cinklemez elveszíti a töltését az ultraibolya megvilágítás hatására, míg a pozitívra töltött cinklemez esetén az elektroszkóp állandó értékű töltést jelez.
 • Katódsugárcső (elektronok mechanikai hatása) (6)

  Csatlakoztassuk a nagyfeszültségű tápegységet a kerékkel ellátott katódsugárcsőhöz, majd kapcsoljuk be. A katódból kilépő elektronok megforgatják a kereket, ami a fluoreszcens bevonat hatására zöldes fénnyel világít.
 • Katódsugárcső (mágneses eltérítés) (6)

  Csatlakoztassuk a nagyfeszültségű tápegységet a katódsugárcsőhöz, majd kapcsoljuk be. Alkalmas módon közelítsünk patkómágnessel a katódsugárcsőhöz. A mágnes hatására megfigyelhetjük az elektronok (katódsugarak) eltérülését.
 • Katódsugárcső (Máltai kereszt) (5)

  Csatlakoztassuk a nagyfeszültségű tápegységet a Máltai kereszttel ellátott katódsugárcsőhöz, majd kapcsoljuk be. Ha a Máltai kereszt a katódsugarak útjába kerül, akkor a katódsugárcső fluoreszcens anyaggal bevont oldalán kirajzolódik a Máltai kereszt árnyéka.
  URI STRING  
/menu/F-K-B
  CLASS/METHOD  
search/getlist
  MEMORY USAGE  
603,688 bytes
  BENCHMARKS  
Loading Time Base Classes  0.0007
Controller Execution Time ( Search / Getlist )  0.0061
Total Execution Time  0.0068
  GET DATA  
No GET data exists
  POST DATA  
No POST data exists
  DATABASE:  kiserletek   QUERIES: 3   
0.0005   INSERT INTO `sessions(`session_id`, `ip_address`, `user_agent`, `last_activity`) VALUES ('f579b954f68b79b143166cba9bfd3298''44.222.189.51''CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'1716679408) 
0.0006   SELECT `label`, trim(item) as item
FROM 
(`categories`) 
0.0009   SELECT `e`.`eid`, `e`.`title`, `e`.`preparation`, `e`.`description`, `e`.`explanation`, `e`.`level`
FROM (`experiments` as e)
JOIN `exp_catON `exp_cat`.`eid` = `e`.`eid`
WHERE  `exp_cat`.`label`  LIKE 'F-K-B%'
ORDER BY `title`
LIMIT 500