Egyéb kisérletek » Gyümölcsök víztartalma

Jelenség leírása

Mérjük meg néhány gyümölcsfajta százalékos víztartalmát!

Összeállítás

Legtöbben (35-en) az alma víztartalmát mérték meg, ezt követi a szilva (19), körte és a szõlõ (17-17), majd a barack (14), banán (11), narancs (9), citrom (5), dinnye (4) és a dió (2). Néhányan megmérték a mandarin, ananász, birsalma, málna, kivi stb. víztartalmát, de akadt vállalkozó a mazsola, vackor, banánhéj és barackmag víztartalmának meghatározására is. Összesen 24 fajta ,,mérési alany'' szerepelt a dolgozatokban, ezek nagy része igazi gyümölcs, még ha a paradicsomot, paprikát, mazsolát, banánhéjat és barackmagot nem is számítjuk ezek közé.

Eszközök

gyümölcsök, mérleg, szárító

Magyarázat

Legtöbben (35-en) az alma víztartalmát mérték meg, ezt követi a szilva (19), körte és a szõlõ (17-17), majd a barack (14), banán (11), narancs (9), citrom (5), dinnye (4) és a dió (2). Néhányan megmérték a mandarin, ananász, birsalma, málna, kivi stb. víztartalmát, de akadt vállalkozó a mazsola, vackor, banánhéj és barackmag víztartalmának meghatározására is. Összesen 24 fajta ,,mérési alany'' szerepelt a dolgozatokban, ezek nagy része igazi gyümölcs, még ha a paradicsomot, paprikát, mazsolát, banánhéjat és barackmagot nem is számítjuk ezek közé.

Sáfrány Ilona Virág (Debrecen, Irinyi J. Élelmiszerip. Középisk. és Gimn., 11. évf.) dolgozatából megtudjuk, hogy a gyümölcs víztartalmának csak az ún. szabad víz része távolítható el viszonylag könnyen, míg a kémiailag vagy fizikailag kötött víz csak igen nehezen (pl. izzítással, vagy tömény kénsavval). (Lapunk hátsó belsõ borítóján néhány, a mérési jegyzõkönyve mellékleteként beküldött fényképfelvétel látható.)

A versenyzõk többsége valamilyen módon kiszárította a gyümölcsöket, és a víztartalmat a kiszárítás utáni és elõtti tömegek arányából határozta meg. A szárítási módszerek igen sokfélék (az ablakban történõ szárítástól egészen a ,,profi'' laboratóriumi szárítószekrényig), a legtöbben azonban az otthoni szárító-melegítõ készülékeket (konyhai tûzhely sütõjét, vagy mikrohullámú sütõt) vették igénybe. Illés Máté (Fazekas M. Fõv. Gyak. Gimn., 9. évf.) egy héten át aszalta a felszeletelt gyümölcsöt egy kazán tetején, Oaje Henrietta (Békéscsaba, Tevan A. Gimn., 12. évf.) pedig több napig szárította azokat az ablakban. Volt, aki aszalógépet használt, mint pl. Kõrösi Márton (Békéscsaba, Tevan A. Gimn., 9. évf.) és Fábián Anna (Szeged, SZTE Ságvári E. Gyak. Gimn., 9. évf.), Szabó Áron (Debrecen, Fazekas M. Gimn., 12. évf.) és Sáfrány Ilona Virág pedig laboratóriumi szárítószekrényt vett igénybe a méréshez.

Mezei Márk (Budapest, ELTE Radnóti M. Gyak. Gimn., 12. évf.) az 50 oC körüli hõmérsékleten és csökkentett nyomáson történõ párologtatást tekintette optimálisnak, amihez az ötletet a NASA ûrhajós étel készítési módszerébõl merítette. A légritkításhoz iskolai vízlégszivattyút alkalmazott (de az otthoni, a konyhai sütõben végzett szárításai is hasonló eredményekre vezettek).

Említést érdemel 2 különlegesnek is mondható módszer. Az egyik a fagyasztás módszere, amely azon a feltételezésen alapszik, hogy a gyümölcs fagyasztásakor a víz-jég átalakulás miatt történik térfogatváltozás. Így mért Szabó Dániel (Budapest, Árpád Gimn., 9. évf.); igaz, mérési eredményei erõsen eltértek a többiek átlagos értékeitõl. Még bizarrabb feltételezéssel élt Kótyuk Gergely (Nyíregyháza, Krúdy Gy. Gimn., 11. évf.), történetesen azzal, hogy a gyümölcs csak cukorból és vízbõl áll. Így a gyümölcs víztartalmának meghatározását egy olyan cukoroldat víztartalmának meghatározására vezette vissza, amelyben a gyümölcs éppen lebeg. (Eredményei igen közel állnak a többiekéhez.)

Végül néhány számszerû eredmény (a versenyzõk mérési adatainak átlaga). A mért víztartalmak gyümölcsfajtánként, százalékban kifejezve és kerekítve: dinnye 90, ananász 87, kivi 85, barack és citrom 84, alma és málna 82, szõlõ 81, birsalma és körte 80, narancs és füge 78, mandarin 76, banán 74, grépfrút (citrancs) 72, és a sort a dió zárja 7-8 százalékkal.

A mérések pontosságát tömegmérés hibájából és a mérési adatok szórásából 1-2%-osnak vélhetnénk, ennél azonban biztosan nagyobb a víz nem teljes eltávolításából adódó ,,szisztematikus hiba''.

Szerzők

  • Gnadig Péter

Forrás, irodalom, hivatkozás

  • Gálfi László
  • Kótyuk Gergely
  • Sáfrány Ilona Virág
  • Szabó Dániel
  URI STRING  
/show/244/F-L
  CLASS/METHOD  
show/index
  MEMORY USAGE  
618,904 bytes
  BENCHMARKS  
Loading Time Base Classes  0.0007
Controller Execution Time ( Show / Index )  0.0106
Total Execution Time  0.0113
  GET DATA  
No GET data exists
  POST DATA  
No POST data exists
  DATABASE:  kiserletek   QUERIES: 9   
0.0006   INSERT INTO `sessions(`session_id`, `ip_address`, `user_agent`, `last_activity`) VALUES ('e08fbefe55d1341e1e74dd25c462eef0''107.23.85.179''claudebot'1710827317) 
0.0006   SELECT `label`, trim(item) as item
FROM 
(`categories`) 
0.0010   SELECT *
FROM (`experiments`)
WHERE `eid` = '244' 
0.0006   SELECT *
FROM (`exp_kwd`)
JOIN `keywordsON `keywords`.`path`=`exp_kwd`.`path`
WHERE `eid` = '244' 
0.0006   SELECT *
FROM (`exp_cat`)
JOIN `categoriesON `categories`.`label`=`exp_cat`.`label`
WHERE `eid` = '244' 
0.0003   SELECT `name`
FROM (`materials`)
WHERE `eid` = '244' 
0.0005   SELECT `source`
FROM (`sources`)
WHERE `eid` = '244' 
0.0003   SELECT *
FROM (`exp_authors`)
JOIN `authorsON `exp_authors`.`monogram`=`authors`.`monogram`
WHERE `exp_authors`.`eid` = '244' 
0.0009   SELECT *
FROM (`media`)
JOIN `media_typeON `media_type`.`format`=`media`.`format`
JOIN `exp_mdaON `media`.`mid` = `exp_mda`.`mid`
WHERE `exp_mda`.`eid` = '244'