Jelenség leírása
Mérjük meg alkohol híg vizes oldatának fagyáspontját a hígítás függvényében! Milyen összetétel esetén lesz a fagyáspont -18 Celsius-fok?
Eszközök
hőmérő, Magas mérőhenger
Magyarázat
A mérést célszerû kezdetben 96 térfogatszázalékos alkohol desztillált vizes oldatával végezni. Akinek rendelkezésre állt mélyhûtõs jégszekrény, abba helyezett el a különbözõ hígítású oldatokat tartalmazó edénykéket, s bizonyos idõnként megnézte, hogy melyik fagyott már meg. Néhányan - mélyhûtõ hiányában - darált jég sózásával készítettek hûtõkeveréket, így értek el alacsonyabb hõmérsékleteket.
A megfigyelések szerint az oldat fagyása nem egy bizonyos hõmérsékleten, hanem egy hõmérséklet-intervallumon belül történt. (A fagyáspontot általában az elsõ kristályok megjelenésével azonosították a mérést végzõk.) Többen megállapították, hogy a mérési adataik szerint a fagyáspontcsökkenés arányos az oldat koncentrációjával (ezt elméletileg is alátámasztja a híg oldatokra érvényes Raoult-törvény), mások viszont határozott eltérést tapasztaltak a lineáris összefüggéstõl. A mérési adatok többsége szerint kb. 30 (térfogat)százalékos alkoholos oldat fagyáspontja éri el a mélyhûtõk szokásos -18 oC-os hõmérsékletét.