Rugalmas alakváltozások » Léggömb felfújása üvegben

Média

Filmek

Jelenség leírása

Rögzítsük a speciális üvegedény belsejében a léggömböt. Ha az edény alján lévő csapot zárva tartjuk, a léggömböt nem tudjuk felfújni. Nyitott csap mellett fújjuk fel a léggömböt, majd zárjuk el a csapot. A feszesen maradt léggömböt töltsük tele vízzel, majd végül nyissuk ki a csapot. A víz gejzírként ömlik ki a léggömbből.

Összeállítás

Rögzítsük a speciális üvegedény belsejében a léggömböt. Ha az edény alján lévő csapot zárva tartjuk, a léggömböt nem tudjuk felfújni. Nyitott csap mellett fújjuk fel a léggömböt, majd zárjuk el a csapot. A feszesen maradt léggömböt töltsük tele vízzel, majd végül nyissuk ki a csapot: "Meglepetés!".

Eszközök

játék léggömb, Speciális üvegedény, víz.

Magyarázat

142. Léggömb felfújása üvegben

Mulatságos kísérletet hajthatunk végre egy speciális üvegedény és egy léggömb segítségével. Az edénynek egymással szemben legyen két nyílása. A felsõ nyílást, vagyis az edény száját zárjuk le a léggömbbel úgy, hogy a léggömböt helyezzük el az edény belsejében. Az alsó nyíláson lévõ csapot zárjuk el, és próbáljuk meg felfújni így a léggömböt. Akármennyire is erõlködünk, nem sikerül a léggömb felfújása, mert tüdõnkkel nem tudjuk számottevõ módon összenyomni az edényben lévõ levegõt. Ha viszont a csapot kinyitjuk, akkor a léggömb külsõ fala és az edény belsõ fala közé szorult levegõ távozhat az edénybõl, ezért sikerül a felfújás. Ha ezek után elzárjuk a csapot, akkor a nyitott szájú léggömb felfújva marad, mert az edényben kisebb lesz a nyomás, mint a nyitott léggömbben.

A különös módon felfújt, nyitott szájú léggömbbe vizet önthetünk, ugyanúgy, mint egy nyitott szájú tartályba. Ha ezek után kinyitjuk az edény alsó nyílásán lévõ csapot, akkor a léggömbbõl gejzírszerûen tör föl a víz. Ennek az a magyarázata, hogy nyitott csap mellett a léggömb külsõ és belsõ oldalán is ugyanakkora lesz a nyomás (ez a légköri nyomás), és így a léggömb rugalmas fala kipréselheti magából a vizet.


Szerzők

  • Baranyai Klára
  • Honyek Gyula

Forrás, irodalom, hivatkozás

  • Fizika, középiskolai tankönyvsorozat a Műszaki Kiadó gondozásában Szerzők: Gulyás János, Honyek Gyula, Markovits Tibor, Szalóki Dezső, Tomcsányi Péter, Varga Antal
  URI STRING  
/show/142/F-B-F
  CLASS/METHOD  
show/index
  MEMORY USAGE  
609,280 bytes
  BENCHMARKS  
Loading Time Base Classes  0.0013
Controller Execution Time ( Show / Index )  0.0087
Total Execution Time  0.0100
  GET DATA  
No GET data exists
  POST DATA  
No POST data exists
  DATABASE:  kiserletek   QUERIES: 9   
0.0004   INSERT INTO `sessions(`session_id`, `ip_address`, `user_agent`, `last_activity`) VALUES ('9a22fb13fbc34a8340f234b1151981c3''3.239.233.139''CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'1611126791) 
0.0006   SELECT `label`, trim(item) as item
FROM 
(`categories`) 
0.0005   SELECT *
FROM (`experiments`)
WHERE `eid` = '142' 
0.0004   SELECT *
FROM (`exp_kwd`)
JOIN `keywordsON `keywords`.`path`=`exp_kwd`.`path`
WHERE `eid` = '142' 
0.0003   SELECT *
FROM (`exp_cat`)
JOIN `categoriesON `categories`.`label`=`exp_cat`.`label`
WHERE `eid` = '142' 
0.0003   SELECT `name`
FROM (`materials`)
WHERE `eid` = '142' 
0.0002   SELECT `source`
FROM (`sources`)
WHERE `eid` = '142' 
0.0005   SELECT *
FROM (`exp_authors`)
JOIN `authorsON `exp_authors`.`monogram`=`authors`.`monogram`
WHERE `exp_authors`.`eid` = '142' 
0.0004   SELECT *
FROM (`media`)
JOIN `media_typeON `media_type`.`format`=`media`.`format`
JOIN `exp_mdaON `media`.`mid` = `exp_mda`.`mid`
WHERE `exp_mda`.`eid` = '142'